Sayyid Laal Shah Hamdani Naqsyabandi Mujaddidi (1896M)

sayyid-laal-shah-204x300

Sayyid Laal Shah Hamdani Naqsyabandi Mujaddidi (m.1896M)
29 Mei 2011, Oleh: Talib Ghaffari

Hazrat Sayyid Laal Shah Hamdani Bilāwalī Naqshbandi Mujaddidī (d.1896) adalah salah satu daripada timbalan terbesar Khwaja Muhammad Usman Damani Naqshbandi Mujaddidi (1828-1897), semoga Allah menyucikan jiwa mereka.

Beliau adalah dari Dandā Shah Bilāwal, sebuah bandar yang ditubuhkan oleh datuk yang besar Sayyid Shah Bilāwal Hamdani yang berhijrah dari Hamadan (Iran) dan ditubuhkan kampung ini baru di Punjab, yang terletak antara Miānwālī dan Chakwāl. Dia adalah seorang Sayyid benar, keturunan Nabi Muhammad saw.

Hazrat Sayyid Laal Shah Hamdani Naqshbandi
Kubur mulia Hazrat Sayyid Laal Shah Hamdani Naqshbandi, Danda Shah Bilawal (Pakistan)
Hazrat Laal Shah mendapat pendidikan Islam dari Hazrat Maulana Ahmad Deen Angvī, seorang ulama terkenal dan Khalifa dari Khwaja Dost Muhammad Qandahārī Naqshbandi (Musa Zai Sharif). Selepas menamatkan pengajiannya, beliau tinggal bersama gurunya selama lima belas tahun dan mengajar di Madrasah yang sama. Apabila gurunya meninggal dunia dari dunia ini, dia ketinggalan untuk mendapatkan latihan rohani daripada Shaykh gurunya Khwaja Dost Muhammad, dan melakukan bai’ah di tangan mulia dalam tarekat Naqshbandi. Selama dua tahun, beliau menerima latihan kerohanian dan bimbingan daripada Shaykh beliau sehingga beliau meninggal dunia pada 1284 Hijrah (1868). Pada hari-hari terakhir, Shaykh beliau yang jatuh sakit, meminta beliau datang dekat dan meletakkan tangannya di mulia di dadanya dan dia jatuh tidak sedarkan diri. Apabila dia waked, beliau berkata dada saya kini jelas semua kotoran dan karat, dan telah menjadi terang seperti cermin.

Kemudian, beliau diperbaharui bai’ah dengan pengganti Shaykh beliau yang Hazrat Khwaja Muhammad Usman Damani Naqshbandi dan menerima Fayd rohani dan latihan daripada beliau selama bertahun-tahun. Beliau telah dilantik sebagai timbalan Khwaja oleh Damani dan dianggap sebagai salah satu ketua timbalan beliau. Pada tahun-tahun kemudian hidupnya, Khwaja Damani kekal sakit dan lemah dan digunakan untuk menghantar pencari baru untuk sama ada Sayyid Laal Shah atau Khwaja Siraj ad-din untuk bai’ah. Ramai murid Khwaja Damani sebenarnya secara rasmi dimulakan oleh Sayyid Laal Shah, termasuk yang besar Naqshbandi Shaykh Hazrat Pir Fazal Ali Qureshi (d.1935).

Rantaian perintah-Nya Naqshbandi pergi ke Imam Rabbani Syeikh Ahmad Sirhindi seperti berikut:

Hazrat Sayyid Laal Shah Hamdani
Hazrat Khwaja Muhammad Usman Damani
Hazrat Khwaja Dost Muhammad Qandahārī
Hazrat Shah Ahmad Saeed Mujaddidī Faruqi
Hazrat Shah Abū Saeed Mujaddidī Faruqi
Hazrat Shah Ghulam Ali Dehlavī
Hazrat Mirza Mazhar Jan-e-Janan
Hazrat Sayyid Muhammad Noor Badāyūnī
Hazrat Hafiz Muhammad Mohsin Dehlavī
Ad-Din Hazrat Khwaja Saif Sirhindī
Hazrat Khwaja Muhammad Ma’soom Sirhindī
Hazrat Imam Rabbani mujaddid Alf Sani Syaikh Ahmad Faruqi Sirhindī
Keperibadiannya adalah manifestasi penuh kesucian. Cahaya berpunca dari wajah cerah dan bersinar dan orang mendapati sukar untuk melihat mukanya lebih daripada seketika. Pir Fazal Ali Qureshi, salah satu murid beliau yang kemudian menjadi Shaykh besar, melaporkan bahawa satu hari saya menonton Shaykh saya yang sedang berjalan. Saya cari kepadanya di belakang dinding, tetapi tidak dapat melihat ke muka terang beliau. Membabi buta, saya membaca ayat ini: “Ini bukan manusia, dia sendiri seorang malaikat yang mulia.” (Quran 12:31)

Dia menghiasi takhta bimbingan selama hampir 30 tahun dan dilatih beratus-ratus orang dalam tarekat Naqshbandi yang mulia, khususnya orang dari suku Awan itu.

Beliau telah dipanggil untuk dunia yang kekal di sebelah petang pada hari Rabu 27 Syaaban 1313 Hijrah (12 Februari 1896), satu tahun sebelum Shaykh beliau Khwaja Muhammad Usman Damani yang meninggal dunia pada 22 Syaaban 1314 Hijrah (26/27 Januari 1897). Murid-murid-Nya, kemudian beralih kepada Khwaja Damani dan sebahagian daripada mereka telah dimulakan semula di jalan yang oleh Khwaja Siraj ad-Din, satu-satunya anak lelaki dan pengganti Khwaja Damani.

Beliau dikebumikan di Dandā Shah Bilāwal berhampiran kubur nenek moyangnya. Pusara beliau adalah sumber berkat dan menjadi tempat ziarah oleh beribu-ribu pengikut dan pencinta beliau.

Selepas kematiannya, Shaykh beliau Khwaja Damani berharap berkat rohani ini harus kekal dalam keluarga Sayyid Laal Shah. Shah Sahib tidak mempunyai anak tetapi hanya dua orang anak perempuan, dan anak saudara Sayyid Muhammad Shah. Apabila anak saudaranya datang untuk Hazrat Damani selepas kematian bapa saudara dan Shaykh beliau, Khwaja Damani membawanya ke kubur suci Khwaja Dost Muhammad Qandahārī dan berdoa kepada Allah SWT bahawa ya Allah! Saya telah di makam orang yang dikasihi dan diterima dan dibawa kepada anda anak saudara kepada Sayyid sahib (Sayyid Laal Shah), sila buka peringkat Suluk kepadanya (Sayyid Muhammad Shah) dan membawanya ke peringkat cinta anda dan keakraban. Oleh itu doa yang telah menjawab dan tahap-tahap Suluk telah dibuka baginya pada satu masa itu. Khwaja Damani kemudian menganugerahkan beliau khilafah dan memberi perakuan kebenaran bertulis oleh Mawlana Mahmood Shirazi, dan dihantar kembali untuk menerima ucapan takziah untuk bapa saudaranya. (Maqamat Fazliā)

mukjizatNya
Hazrat Qureshi menceritakan bahawa wabak tersebar di kawasan sekitar yang khānqāh daripada Khwaja Damani. Apabila Sayyid Laal Shah tiba di kampung itu, Hazrat Damani berkata wabak ini kini akan berakhir sebagai Shah Sahib telah memasuki kampung. Jadi penyakit yang berhenti merebak.

Sekali, dua orang dalam keluarga Khwaja Damani menjadi sangat sakit ketika dia berada di dalam perjalanan. Dia bertanya pembantunya untuk menulis surat ke rumah untuk mengetahui keadaan. Walau bagaimanapun, Sayyid Laal Shah berkata bahawa tidak ada apa-apa keperluan untuk menulis surat kerana semuanya baik pulang ke rumah. Beliau berkata ini dari penglihatan-Nya yang ajaib, dan ia disahkan di kemudian hari.

Apabila Hazrat Damani telah dijemput oleh seseorang. Dengan jumlah yang besar tetamu yang menyertainya, makanan itu tidak lama lagi selesai. Sayyid Laal Shah berkata bahawa saya terhad dengan rasa malu dan etika, jika tidak, jika saya mahu, bukit ini akan bertukar menjadi Halua (manis).

sumber
Jalwā Gah-e-Dost (Urdu) oleh Khwaja Muhammad Tahir Bakhshi Naqshbandi
Biografi dalam Urdu oleh Mukhtar Ahmed Khokhar, yang diterbitkan dalam Attahir
Maqamat Fazliā (Urdu) oleh Sayyid Zawwār Hussain Shah
Majmua Fawaed Usmania (Urdu terjemahan) oleh Sayyid Ali Akbar Dehlavi, diterjemahkan oleh Muhammad Nazir Ranjha, 2006
– Lihat lebih lanjut di: http://maktabah.org/blog/?p=326#sthash.PK94Tgkl.dpuf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s