Karya-karya Maulana Khwajah Ya’qub Charkhi

masjidcharkhi-209x300

Karya-karya Hadhrat Maulana Khwajah Ya’qub Charkhi
22 Mei 2011, Oleh: Talib Ghaffari

The Shaykh Naqshbandi besar dan pelajar Khwaja Baha al-Din Naqshband, Hazrat Maulana Yaqub Charkhi (762-851 AH) bukan sahaja ahli Sufi tetapi juga seorang ulama terkenal.

Nama penuh beliau ialah Yaqub bin Usman bin Mahmud Ghaznavi Charkhi. Dia dilahirkan sekitar 762 Hijrah (1360-1361) dan meninggal dunia kepada dunia yang kekal pada hari Sabtu 5 Safar 851 H (22 April 1447). Makam beliau, menurut sebahagian ulama penyelidikan, terletak 5 kilometer Barat Dushanbe ibu Tajikistan.

Beliau adalah murid langsung dari pengasas tarekat Naqshbandi, Khwaja Muhammad Bahā’uddīn Naqshband Bukhari, dan juga menerima khilafah daripadanya. Walau bagaimanapun, selepas kematian syekh itu, beliau juga mendapat manfaat daripada berkat-berkat rohani Khwaja Alā’uddīn Attar yang pengganti rohani Khwaja Naqshband.

Anaknya Maulana Yusuf Charkhi juga seorang sufi besar. Namun ketua penggantinya adalah Khwaja Ubayd-Allah Ahrār (806-895 AH).

Suatu hari Maulana Yaqub ditanya muridnya Khwaja Ahrar bahawa saya telah mendengar bahawa Shaykh Zain ad-Din Khwāfī (salah satu daripada rakan-rakannya sebelum ini) tidak tafsiran mimpi dan (rohani) penglihatan. Adakah itu benar? Khwaja Ahrar menjawab, “Ya tuanku, yang sebenar”. Kemudian dia pergi ke dalam keadaan tidak sedarkan diri. Kemudian beliau mengangkat kepalanya dan dibacakan ayat-ayat berikut.

چون غلام آفتابم همه از آفتاب گويم, نه شبم نه شب پرستم که حديث خواب گويم

(Saya adalah seorang hamba matahari, saya bercakap semua matahari. Saya tidak malam dan malam-penyembah yang saya bercakap cerita mimpi.) (Terjemahan kasar)

Beliau telah menulis buku-buku dan risalah ringkas (risalah), yang disenaraikan di sini:

1. Tafsir Yaakub Charkhi (Persian)

تفسير يعقوب چرخي

Ini adalah tafsir (tafsir) daripada bab pertama Fateha dan dua Ajza terakhir Al-Quran. Siap pada 851 Hijrah (1447), ia telah diterbitkan beberapa kali. Cetakan pertama mungkin pada tahun 1891 di Lucknow, edisi Farsi baru-baru ini telah diterbitkan pada tahun 2004 oleh Ar-Rahim Akademi, Azam-Nagar, Karachi.

Beberapa terjemahan Urdu turut diterbitkan, yang paling baru-baru ini oleh Zia-ul-Quran Penerbitan Lahore yang juga boleh didapati di maktabah.org. Satu lagi terjemahan dengan nota penyelidikan dijalankan oleh Muhammad Nazir Ranjha dan diterbitkan pada tahun 2005. Ia boleh didapati di sini.

2. Risalah Na’iyah (رساله نائيه)

Ini adalah ulasan ke atas pendahuluan daripada Masnawi, buku besar puisi Parsi oleh Mawlana Jalaluddin Rumi. Edisi Farsi mula diterbitkan pada 1336 Hijrah oleh Anjuman-e Tarikh-e Afghanistan, Kabul. Terjemahan Urdu dengan Muhammad Nazir Ranjha telah diterbitkan pada tahun 1978 oleh Yayasan Buku Islam Lahore, edisi kedua telah diterbitkan pada tahun 2004.

3. Risalah Unsiyyah (رساله انسيه)

Ini mengandungi merit menjaga wudu pada setiap masa, merit Zikr al-Khafi mengikut kaedah Naqshbandi, merit Nawāfil, dan beberapa petikan (kata-kata) dari Khwaja Bahauddin Naqshband dan Khwaja Ala’uddin Attar, ra dengan mereka. Terjemahan Urdu dengan Muhammad Nazir Ranjha, disertai dengan teks Parsi asal, diterbitkan dan boleh didapati di maktabah.org. Ia juga termasuk dalam buku Risāil Hazrat Maulana Ya’qub Charkhī diterbitkan oleh Ranjha pada tahun 2009. Satu lagi terjemahan Urdu oleh Iqbal Ahmad Faruqi diterbitkan dalam koleksi tulisan Naqshbandi dan boleh didapati di sini.

4. Sharah Rubai Abu Saeed Abu al-Khair, aka Jamaliah atau Hūrāiya
شرح رباعي ابو سعيد ابي الخير, جماليه, حورائيه

Manuskrip ini disimpan dalam Markaz Tahqīqāt Farsi Iran wa Pakistan (Pusat Penyelidikan Parsi di Iran dan Pakistan). Ini adalah ulasan dari puisi Syaikh Abu Saeed Abu al-Khair. Ini telah diterbitkan dalam majalah, dan terjemahan Urdu yang telah dilakukan oleh Muhammad Nazeer Ranjha dan dimasukkan ke dalam buku Seh Risail Hazrat Maulana Yaqub Charkhi (tiga tulisan-tulisan Maulana Yaqub Charkhi), yang diterbitkan pada tahun 1998 oleh Akhlaq Ahmad Academy, Lahore. Teks Farsi dengan terjemahan Urdu dimasukkan dalam Risāil Hazrat Maulana Ya’qub Charkhī diterbitkan oleh Ranjha pada tahun 2009.

5. Risalah Abdaliah (رساله ابداليه)

Ditulis dalam Farsi, ini adalah penerangan tentang kewujudan orang-orang kudus dan jawatan rohani mereka. Edisi Parsi telah diterbitkan pada bulan Jun 1978 dengan penyelidikan oleh Muhammad Nazeer Ranjha, dan terjemahan Urdu dengan Ranjha juga diterbitkan pada tahun yang sama oleh Kitab Islam Yayasan Lahore. Teks Farsi dengan terjemahan Urdu dimasukkan dalam Risāil Hazrat Maulana Ya’qub Charkhī diterbitkan oleh Ranjha pada tahun 2009.

6. Sharh Asma-Allah (شرح اسماء الحسنی)

Ini mengandungi faedah dan merit Nama-nama yang diberkati Allah (Asma-Allah). Manuskrip tulisan tangan boleh didapati di beberapa perpustakaan tetapi penerbitan tidak diketahui. Walau bagaimanapun terjemahan Urdu dengan Muhammad Nazir Ranjha telah diterbitkan pada tahun 1995 dari Lahore. Teks Farsi dengan terjemahan Urdu dimasukkan dalam Risāil Hazrat Maulana Ya’qub Charkhī diterbitkan oleh Ranjha pada tahun 2009.

7. Tariqah Khatm Ahzab (طريقه ختم احزاب)

Khwaja Yaqub Charkhi menulis risalah ini pada kaedah membaca Al-Quran Al-Quran yang lengkap, menyampaikan dari Hafiz Ad-Din Bukhari. Teks Farsi dan Urdu terjemahan oleh Muhammad Nazeer Ranjha telah diterbitkan pada tahun 1998 oleh Akhlaq Ahmad Academy, Lahore, yang dimasukkan dalam buku Seh Risail Hazrat Maulana Yaqub Charkhi (tiga tulisan-tulisan Maulana Yaqub Charkhi) itu. Teks Farsi dengan terjemahan Urdu dimasukkan dalam Risāil Hazrat Maulana Ya’qub Charkhī diterbitkan oleh Ranjha pada tahun 2009.

8. Risalah tentang tanda-tanda Kiamat (رساله درباره اصحاب و علامات قيامت)

Sebuah manuskrip artikel Farsi ini diketahui wujud di Tashkent dan Tehran, dengan sedikit kerosakan kepada muka surat bermula.

9. Terjemahan dari Al-Quran ke dalam Tajik

Beberapa akhbar melaporkan (pada tahun 1982) yang Tajik terjemahan Al-Quran telah diterbitkan dalam Soviet Tajikistan, dilakukan oleh Mawlana Yaqub Charkhi. Ini belum disahkan melalui apa-apa sumber yang boleh dipercayai.

– Lihat lebih lanjut di: http://maktabah.org/blog/?p=286#sthash.jClDnqAq.dpuf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s