Hadhrat Maulana Rafiq Ahmad Shah Qureshi Fazali Naqshbandi

423313_207110642723930_100002749872059_295036_771025185_n-225x300

Hadhrat Maulana Rafiq Ahmad Shah Qureshi Fazali Naqshbandi
3 Mei 2011, Oleh: Talib Ghaffari

Hadhrat Maulana Shah Ahmad Rafiq Qureshi Fazali Naqshbandi Mujaddidi adalah yang hadir sebagai Sajjadah Nashin yakni pengganti di Khanqah Mulia Miskeenpur Syarif, di daerah Muzaffargarh, Pakistan yang ditubuhkan oleh datuknya Hadhrat Pir Fazal Ali Shah Qureshi, semoga Allah meredhainya. Beliau adalah cucu ibu Hazrat Pir Qureshi, pengasas Silsilah Thariqat Naqsyabandi Fazali yang mempunyai berjuta-juta pengikut di seluruh Dunia.

Beliau dilahirkan pada tahun 1957 dan merupakan anak ketiga Hadhrat Maulana ‘Abdur-Rauf Shah Qureshi. Bapanya baru berusia 11 tahun ketika Hadhrat Pir Qureshi meninggal dunia dari Dunia ini, dan kemudian telah berkahwin dengan anak perempuan Hadhrat Qureshi. Hadhrat Maulana ‘Abdur-Rauf adalah anak Hadhrat Maulana Sa’id Ahmad Shah yang merupakan anak saudara dan seorang Murid yang dikasihi Hadhrat Pir Qureshi dan digunakan untuk bersama dengannya pada kebanyakan masa.

Pada suatu hari, Maulana Sa’id Ahmad duduk berhampiran dengan Shaykh beliau yang tercinta Hadhrat Pir Fazal Ali Qureshi. Hadhrat Qureshi sedang makan dan Hadhrat Maulana ‘Abdur-Rauf yang berumur tujuh tahun telah datang. Hadhrat Qureshi membawanya dalam pangkuannya dengan cinta dan memberinya makan mangga. Dan dia berkata kepada bapanya bahawa aku melihat dalam mimpi bahawa aku sedang membina dinding dan ‘Abdur-Rauf dan dua anak-anaknya yang membantu saya. Kemudian dia ditafsirkan mimpi yang ‘Abdur-Rauf dan anak-anaknya akan meneruskan misi saya selepas kematian saya. Maulana Rafiq Ahmad adalah salah seorang daripada kedua-dua anak-anak Hadhrat Qureshi yang telah dikhabarkan tentangnya. Beliau adalah dari keturunan Hadhrat ‘Abdullah Ibni ‘Abbas, sepupu Nabi Rahmat Shallallahu ‘Alaihi Wasallam dan keluarganya yang dipanggil Qureshi.

Hadhrat Ahmad Shah Rafiq Qureshi
Beliau mendapat pendidikan dalam pelbagai Madrasah di Multan, Karachi dan Tando Allahyar. Setelah selesai pendidikan Islam, beliau melakukan Bai’ah di jalan Naqsyabandi dengan Hadhrat Khwajah Allah Bakhsh ‘Abbasi Ghaffari Naqsyabandi yang terkenal dengan nama Sohna Saeen, yang juga menganugerahkan beliau Khilafah yang lengkap selepas beberapa tahun.

Selepas wafatnya Hazrat Sohna Saeen, dia melakukan Bai’ah kedua dengan Hadhrat Khwajah Muhammad Tahir ‘Abbasi Naqsyabandi yang terkenal sebagai Hadhrat Sajjan Saeen, beliau adalah anak dan pengganti Hadhrat Sohna Saeen. Beliau berkhidmat sebagai seorang guru selama tiga tahun di Madrasah di Allahabad Syarif berhampiran Kandiaro, iaitu Khanqah yang ditubuhkan oleh Syaikh beliau.

Hadhrat Syaikh Rafiq Ahmad Shah mempunyai dua orang anak, Muhammad Shafiq dan Fazal Ali. Beliau tinggal di Khanqah yang diterangi, Miskeenpur Syarif dan kadang-kadang bergerak ke kawasan lain untuk menyebarkan Thariqat yang mulia. Sebahagian besar masa beliau dihabiskan dalam dakwah pembaharuan Ruhani orang ramai dan beliau telah mengabdikan seluruh hidupnya untuk perjuangan yang mulia ini.

Beliau mengajar Thariqat Naqsyabandi dan mempopularkan mesej Islam dan jalan Tashawwuf ke banyak kawasan di Punjab serta kawasan lain di Pakistan. Dia mengatur satu Ijtimak perhimpunan tahunan berkenaan dengan Urs datuknya Hadhrat Pir Qureshi di Khanqah Mulia Miskeenpur. Perjumpaan besar yang diadakan dihadiri oleh beribu-ribu orang dari seluruh Pakistan. Syaikh Ahmad Rafiq adalah juga seorang penyair bahasa Saraiki yang dianggap sebagai bahasa yang sangat indah dan manis di Pakistan. Beliau juga menyampaikan kuliah dalam bahasa Saraiki dan kemanisan lidahnya boleh dirasai Ruhani.

– Lihat lebih lanjut di: http://maktabah.org/blog/?p=208#sthash.I1sCVnuy.dpuf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s